2024. augusztus 23. - augusztus 31.


Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása
Szindbád Rendezvényterem

Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása

2024. augusztus 26. - 2024. október


A kiállítást megnyitja: Dr. habil. Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális kultúra Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára

Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész 1962-ben született Szolnokon. Művészeti tanulmányait a Budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola ötvös szakirányán végezte 1977. és 1981. között, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola, szobrász szakán tanult 1982-től 1987-ig, Somogyi József növendékeként. Tanulmányai végeztével visszatért szülővárosába, ahol aktív közéleti életet él, az 1902-ben alapított Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke már húsz éve. Az egyesület működteti a 122 éves Szolnoki Művésztelepet. A szolnoki művészeti középiskolai oktatás elindítója volt. 2021-ben meghívást kapott a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetébe, ahol jelenleg is szobrászatot és anatómiát tanít, főiskolai docensként.

Szobrászatára jellemző a természetelvűség. A műfaj minden ágában aktív, a miniatűr érmektől a kisplasztikán keresztül a monumentális köztéri szobrokig mindent készít. Szobrait saját maga önti bronzba, viaszveszejtéses technikával. Rendszeres kiállító, számos egyéni és még több közös kiállítás résztvevője. Köztéri munkái, szobrok, domborművek és emléktáblák hazánkban és külföldön megtalálhatóak, számuk meghaladja a százat.


www.poganygaborbeno.hu


Megnyitó: 2024. augusztus 26. (hétfő) 13.00

Szindbád Színháztörténeti Rendezvényterem

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.